Nuffnang

Advertlets

Pesanan AC

Segala kelemahan dalam Blog ini datangnya dari penulis sendiri, dan semua kesempurnaan datang dari Allah s.w.t.

Kepada sahabat-sahabat Blogger sila linkkan blog Assassin Cyber di bloglist anda dan AC akan linkkan blog anda di list kami.

Kepada anda yang ada artikl menarik dan ingin dikongsikan sila email ke:

E-mail: telebihsudah@gmail.com

FOLLOW JIKA BERANI

Klik Butang Like Di Bawah

TUKAR SIZE FONT

Change Text Size
+A +A +A +A +A

15 June, 2012

WARGA EMAS DIKEBUMI HIDUP-HIDUPBEIJING: Satu pasangan muda ditahan semalam selepas disyaki menanam seorang wanita hidup-hidup setelah melanggarnya dengan kereta.

Kes itu yang mencetuskan kemarahan orang ramai, berlaku di wilayah Zhejiang, timur China, membabitkan seorang wanita berusia 68 tahun.

Pasangan berkenaan disyaki melanggar wanita itu ketika memandu pulang selepas minum di sebuah bar karaoke pada 30 April lalu dan mereka menanam mangsa bagi mengelak tindakan undang-undang, lapor akhbar China Daily.

“Wanita itu dipercayai belum mati ketika ditanam,” kata anggota polis Zhejiang, Zhou, kepada Chinda Daily.

Menurutnya, pakar perubatan mengesan partikel yang sama dengan tanah sekitar kawasan itu dalam paru-paru mangsa.

Seorang anggota polis tempatan yang dihubungi menerusi telefon mengesahkan pasangan itu, masing-masing berusia 25 tahun, ditahan dan disyaki menanam wanita terbabit.

Tidak dapat dipastikan sama ada mereka tahu wanita itu masih hidup ketika menanamnya.

Mayat mangsa ditemui tertanam di kawasan pembinaan pedalaman pada 1 Mei, tidak jauh dari kereta yang didakwa dipandu pasangan muda itu.

Kes itu mencetuskan semula perdebatan mengenai kemerosotan moral di kalangan penduduk China selepas kematian seorang kanak-kanak perempuan berusia dua tahun yang tidak dipeduli oleh orang ramai ketika dia terbaring di jalan raya selepas dilanggar sebuah kenderaan.

“Kita perlu meneliti punca tingkah laku itu dengan mengkaji sistem pelajaran dan sosial negara,” kata seorang pengguna dalam laman blog popular, Sina weibo.

Kes itu juga dibandingkan dengan Yao Jiaxin, pelajar muzik berusia 21 tahun yang membunuh seorang ibu muda selepas melanggarnya dengan kereta di Xian, utara China, pada 2010.

Mangsa hanya cedera ringan tetapi Yao menikamnya lapan kali sebelum melarikan diri dari tempat kejadian.

Pemuda itu kemudian ditangkap dan dihukum mati selepas dilapor mengaku membunuh mangsa kerana bimbang sukar menghadapi masalah dengan wanita itu jika mangsa hidup. – AFP

Pembiayaan Pendidikan – Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN)

Adakah anda sekarang masih belajar atau merancang untuk melanjutkan pengajian? Sekarang anda tidak perlu lagi bimbang tentang pembayaran yuran pengajian dan perbelanjaan hidup kerana Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sentiasa sedia membantu dan berupaya untuk memastikan masa depan serta kejayaan anda terjamin.Sejak penubuhan PTPTN pada tahun 1997, PTPTN telah berjaya membantu ramai pelajar melanjutkan pelajaran mereka ke peringkat pengajian tinggi. Dengan bantuan kewangan daripada kerajaan melalui PTPTN, segala masalah kewangan yang anda mungkin hadapi boleh diselesaikan dengan mudah sekali.

Apa yang anda perlu tahu tentang PTPTN? Antaranya adalah :


Pada tahun 2011 sahaja, PTPTN telah membantu seramai 227, 209 mahasiswa dan mahasiswi melanjutkan pelajaran mereka ke tahap Menara Gading.


Tahukah anda, jika anda mendapat keputusan yang cemerlang dengan Ijazah Sarjana Muda dengan kepujian Kelas Pertama, anda akan dikecualikan untuk membayar balik pinjaman PTPTN? Ini bererti bahawa segala pembiayaan pendidikan anda adalah PERCUMA!


Apabila anda memohon pinjaman PTPTN, ia juga cukup untuk menampung sara hidup anda di IPT. Bermakna, anda tidak perlu lagi bimbang tentang yuran pengajian bayaran sewa dan sebagainya.


Untuk makluman semua, pinjaman PTPTN hanya mengenakan kadar upah sebanyak  1% sahaja.


Ini jelas terbukti bahawa dakwaan sesetengah pihak PTPTN hanya mampu kutip 10% sahaja adalah tidak benar.


Kerajaan Malaysia juga memberi subsidi yuran pengajian kepada pelajar. Sebenarnya, yuran yang dibayar hanyalah 9.2% daripada jumlah keseluruhan. Selebihnya 90.8% dibiayai oleh kerajaan!


Pendidikan Percuma yang dikatakan di Finland adalah melalui kadar cukai pendapatan yang tinggi. Mereka terpaksa membayar cukai sehingga 53%.


Sebenarnya Turki tidak menawarkan pendidikan percuma sehingga tahap tertiari. Apa yang ditawarkan secara percuma di Turki hanyalah pendidikan sehingga gred 12. Oleh itu, warga Nuffnang, sila menggunakan peluang yang sedia ada ini untuk memastikan kejayaan anda terjamin. Sila kunjungi laman web rasmi PTPTN di http://www.ptptn.gov.my/ untuk keterangan yang lebih lanjut.KL antara lima bandar paling murah dikunjungiPETALING JAYA: Kuala Lumpur adalah antara lima bandar utama di dunia yang paling murah untuk dikunjungi, menurut edisi terbaru tinjauan 'TripIndex' oleh TripAdvisor, yang diterbitkan kelmarin.

Harga menginap bagi satu malam di ibu kota Malaysia itu, termasuk kadar sewa semalam di sebuah hotel empat bintang, tambang teksi, serta bayaran makan malam dan koktel, secara purata adalah sekitar AS$194.43 ($248.66), menurut laporan akhbar The Star, semalam.

Laporan tinjauan TripIndex itu mendapati bandar Hanoi, di Vietnam, adalah bandar paling murah untuk dikunjungi dengan tambang AS$84.89 semalam.

Ini diikuti oleh bandar Beijing, di China (AS$159.05) dan Bangkok, di Thailand ($159.05).

Budapest pula adalah destinasi paling murah di Eropah yang dimasukkan dalam senarai tersebut, iaitu tambang bagi penginapan semalam di ibu kota Hungary itu adalah AS$193.78 secara purata, menjadikannya lebih murah sedikit daripada Kuala Lumpur, lapor The Star.

Tinjauan TripIndex itu membandingkan harga bagi lawatan satu malam di destinasi-destinasi pelancongan paling popular di seluruh dunia bagi musim panas tahun ini.

Kos purata yang disebutkan itu merangkumi harga dua majlis koktel, makan malam bagi dua orang di sebuah restoran, tambang teksi dan kadar sewa penginapan semalam di sebuah hotel.

Menurut akhbar itu, bandar-bandar Eropah adalah yang paling mahal dikunjungi.

Bandar London, misalnya, menelan kos AS$500 untuk dikunjungi - termasuk kadar sewa AS$361.64 bagi penginapan semalam di sebuah hotel dan AS$82.61 bagi tambang makan malam.

Ini diikuti dengan bandar Oslo, ibu kota Norway (AS$499.91), bandar Zurich di Switzerland (AS$485.82) dan Paris di Perancis.

Kunjungan semalam di Paris, yang dilihat bandar kedua paling popular dikunjungi pelancong, di belakang London, menurut tinjauan MasterCard minggu ini, menelan kos AS$480.75 - termasuk kadar sewa AS$306.71 bagi penginapan semalam di sebuah hotel empat bintang, tambang teksi sebanyak AS$15.06 (bagi perjalanan 1.8 batu atau 2.9 kilometer), tambang AS$57.44 bagi koktel bagi dua orang dan AS$105.55 bagi makan malam.

Di Amerika Utara, destinasi paling popular dikunjungi pelancong adalah New York, Amerika Syarikat, yang dianggap bandar paling mahal di dunia dengan kos AS456.50 bagi kunjungan semalaman dan AS$341.63 perlu diperuntukkan bagi sewa bilik hotel, A$15 bagi tambang teksi, AS$32 bagi santapan koktel dan AS$67.87 bagi makan malam.

CYBerita

Adv

Nuffnang 2