Nuffnang

Advertlets

Pesanan AC

Segala kelemahan dalam Blog ini datangnya dari penulis sendiri, dan semua kesempurnaan datang dari Allah s.w.t.

Kepada sahabat-sahabat Blogger sila linkkan blog Assassin Cyber di bloglist anda dan AC akan linkkan blog anda di list kami.

Kepada anda yang ada artikl menarik dan ingin dikongsikan sila email ke:

E-mail: telebihsudah@gmail.com

FOLLOW JIKA BERANI

Klik Butang Like Di Bawah

TUKAR SIZE FONT

Change Text Size
+A +A +A +A +A

26 May, 2012

Warga Malaysia seperti kanak-kanak?Sinar Harian - WARGA Malaysia seperti kanak-kanak? Itulah komen Irshad Manji ketika ia mengeluarkan kenyataannya tentang tindakan Kerajaan Malaysia mengharamkan bukunya Allah, Liberty and Love, iaitu ketika ia menyatakan "cencorship treats citizens like children.

Cencorship denies human beings their free will to think for themselves' (penapisan ini menjadikan warga (Malaysia) seperti kanak-kanak. Penapisan ini juga menafikan hak mutlak manusia untuk berfikir mengikut kehendak mereka) - terjemahan bebas saya.

Saya berharap kenyataannya ini tidak mempengaruhi pemikiran warga negara Malaysia bahawa pelaksanaan peruntukan undang-undang negara kita yang menuntut pengharaman penerbitan tertentu itu adalah merupakan tindakan yang memperkecilkan pemikiran dan mentaliti semua warga negara kita, sehingga dengan itu semua warga negara kita akan merasakan bahawa mereka telah dilayan seperti kanak-kanak mentah yang tidak tahu berfikir.

Bagi saya tidak semua perkara dalam dunia ini yang semua warga negara diberikan kebebasan mutlak, dan tidak ada negara dalam dunia ini yang tidak mempunyai undang-undang untuk mengehad atau mengharamkan sebarang penerbitan dan media yang dianggap merbahaya kepada sesebuah negara dan warga negaranya, mengikut adat resam, budaya, agama, keselamatan dan sensitiviti yang tertentu.

Saya juga mengharapkan bahawa kerajaan kita tidak perlulah mengambil tindakan ke atas penulis ini seperti yang sering dilakukan oleh kerajaan-kerajaan Islam lain apabila terdapat orang luar yang bertindak dan bersuara seolah-olah memperkecil-kecilkan kerajaan dan mengemukakan pemikiran yang menghina dan menyelewengkan fakta tentang ALLAH dan agama Islam itu sendiri kerana sebagai seorang manusia ia bebas mengeluarkan kenyataannya itu, malah kerajaan telah pun mengharamkan bukunya yang menampilkan idea menyeleweng dan bertentangan dengan ajaran Islam yang sebenarnya.Mungkin kerajaan tidak seharusnya melayan kenyataan itu lagi atau menghiraukan andaiannya tentang tindakan kerajaan kita yang dikatakan beliau telah menjadikan warga kita seperti kanak-kanak.

Biarkanlah ia berkata sebarang apa pun, asalkan rakyat kita memahami isu yang sebenarnya dan memahami apakah maksud mesej yang hendak disampaikannya dalam buku tersebut yang telah pun diharamkan.

Negara kita telah mengamalkan prinsip-prinsip demokrasi ke tahap yang amat tinggi dan menghormati hak-hak asasi manusia yang dilindungi oleh undang-undang kita sendiri sebegitu rupa seperti yang termaktub dalam Perlembagaan kita. Kebebasan bersuara diberikan kepada semua asalkan tidak melampaui batas dan tidak termasuk ke dalam pengertian menghasut yang boleh mengancam keselamatan negara dan rakyat kita keseluruhannya.

Mungkin kenyataan penulis ini belum lagi sampai ke tahap menghasut seperti yang terkandung dalam peruntukan undang-undang kita, tetapi dari sudut etika dan nilai moral, Manji mungkin telah melampaui batasan ketika dia cuba mengemukakan ideanya bahawa perutusannya dalam buku ini telah membawakan pengertian "mengkompromi perintah ALLAH dan kebebasan".

Dalam kenyataannya ia menegaskan (The irony that this book makes the case for faith. It empowers readers to reconcile ALLAH and freedom, showing that Muslims can be independent thinkers and profound believers in a loving God".

Ketika saya menulis pandangan saya ini, saya pun sedar bahawa dalam masyarakat liberal dan bebas pada hari ini, mungkin terdapat orang-orang Islam di negara kita sendiri yang menyokong Irshad Manji dan membantah pengharaman bukunya itu, termasuklah penerbit tempatan buku ini dalam bahasa Melayu yang bercadang untuk mencabar perintah Kementerian Dalam Negeri yang mengharamkan buku ini ke mahkamah.

Tetapi bagi saya, pendirian rasmi yang diambil oleh kerajaan itu haruslah dipertahankan kerana hal itu dengan sendirinya menggambarkan kepekaan kita kepada ajaran Islam yang selama ini sering diselewengkan dengan tujuan-tujuan yang tertentu mengikut rentak dan lenggang pihak-pihak lain yang ingin melihat Islam dimalapkan cahayanya di dalam negara kita ini yang masih bertahan dengan segala cabaran moden dan global yang mungkin ingin melihat negara kita ini juga tunduk kepada tekanan penjajahan akal fikiran yang bebas dalam mengamalkan Islam yang sejati.

Semua orang sedar bahawa pendirian rasmi dan tegas dari pihak kerajaan ini sememangnya tidak dapat menghalang para pembaca kita dari mendapatkan kandungan buku ini sepenuhnya dari versi digital yang juga disebut oleh Irshad Manji ketika menutup kenyataannya dengan memberikan alamatnya sekali, termasuk juga mendapatkan versi bukunya yang telah diharamkan sebelum ini.

Tetapi seperti yang saya sebutkan di atas bahawa hakikat ini tidaklah menafikan hak kerajaan untuk menjalankan tindakannya yang tegas mengharamkan buku ini dari tersebar di depan mata kepala kita seolah-olah kita merestui segala penyelewengan yang dibawakannya. Isu mendapatkan naskhan digital itu adalah isu peribadi masing-masing yang tidak dapat disekat lagi dalam dunia maya ini.

Sepatutnya Irshad tidak seharusnya mengeluarkan kenyataan sinisnya lagi ketika dia sendiri sedar bahawa sesiapa yang ingin membaca bukunya itu maka mereka dapat membacanya melalui versi digitalnya.

Malah saya merasa dia agak keterlaluan ketika menutup kenyataannya yang terakhir menyatakan "saya berdoa agar rakyat Malaysia diberikan keimanan yang mendalam dan mempertahankan hak mereka yang diberi ALLAH kepada mereka."

Kenyataan inilah yang menunjukkan siapakan sebenarnya yang cuba memperkecil-kecilkan kedudukan rakyat Islam di Malaysia yang seolah-olah tidak kuat imannya dan tidak dapat menggunakan kebebasan berfikir yang diberikan ALLAH kepada hamba-hamba-Nya itu. Orang itu ialah Irshad Manji sendiri kerana dialah yang sebenar-benarnya cuba untuk mengajar kita tentang kebebasan dan keimanan, ibarat ketam mengajar anaknya berjalan betul. Siapakah Irshad Manji yang hendak mengajar kita dan menghukum rakyat Muslim kita ini? Siapakah dia?* Dr Ismail Ibrahim, bekas Ketua Pengarah Ikim

Blogger PR Bengang, Tindakan Ambiga Memohon Maaf Disifatkan Bodoh!!!Lamanizzs - Tindakan Ambiga yang tertekan dengan demo dihadapan rumahnya yang dilihat tiada berpenghujung sehingga menyebabkan dirinya memohon maaf tidak "direstui" oleh blogger Pakatan Rakyat.

Mereka menyifatkan tindakan Ambiga sebagai satu tindakan bodoh yang memalukan gabungan mereka.


Berikut adalah petikan daripada blog berkenaan;


KEJUTAN terhebat berlaku semalam, bila penulis dimaklumkan bahawa Pengerusi Bersih, Datuk S Ambiga ada membuat permohonan maaf kepada rakyat Malaysia dan mereka yang terjejas dalam demonstrasi Bersih 3.0 yang dianjurkannya pada 28hb April yang lalu.
Ambiga dipetik sebagai berkata:-
“Saya faham kenapa kumpulan-kumpulan ini, Bersih 4.0 memohon saya untuk meminta maaf…saya bersedia untuk meminta maaf.
“Saya berumur 55 tahun, dengan ini, saya memohon maaf secara terbuka kepada pelbagai pihak dan generasi seterusnya kerana tidak menjalankan tugas dengan sebaik mungkin untuk memastikan negara kita kekal aman.
“Juga kepada jiran-jiran, saya juga patut meminta maaf kerana telah meletakkan mereka dalam situasi atau ‘zon peperangan’,” kata Ambiga  di sini hari ini.
Bagai sudah ditakdirkan, tidak cukup dengan semangat yang berkurangan lantaran dari kenyataan bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Aziz Tunku Ibrahim yang membantah penganjuran himpunan tersebut, peserta Bersih 3.0 ‘dihadiahkan’ dengan permohonan maaf dari Pengerusinya sendiri.

Walaupun ada tafsiran berbeza dari kenyataan di atas, tapi dengan hakikat bahawa kenyataan itu dibuat dalam situasi kediamannya di Bukit Damansara ‘dikepung’ sekumpulan peniaga Bersih 4.0 yang menuntut permohonan maaf darinya kerana ‘kerugian’ yang ditanggung mereka, penulis dan rakan-rakan yang lain merumuskan itu adalah permohonan maaf Ambiga berhubung penganjuran Bersih 3.0
Penulis tidak kisah kalau ada diantara 9 ahli Jawatankuasa Bersih yang lain memohon maaf tapi penulis tidak boleh menerima Pengerusi Bersih sendiri meminta maaf kepada semua yang terjejas, seolah-olahnya peserta himpunan 28 April yang lepas ada melakukan kesalahan disisi undang-undang.
Sudahlah pada hari perhimpunan tersebut, Ambiga dengan senang hati meminta polis mengambil tindakan ke atas peserta himpunan yang melanggar hadangan polis, semalam beliau meminta maaf kepada mereka yang kononnya terjejas.
Tidak dapat dipastikan sama ada Ambiga boleh faham implikasi politik yang terbit dari tindakannya memohon maaf seperti ini.  Tapi kalau Ambiga nak tahu, tindakan seumpama ini diibaratkan dalam dunia politik seperti menghulurkan leher ke tali gantung, menunggu dijerut sang Algojo.
Penulis yakin, ramai peserta himpunan lepas yang hampa dan kecewa dengan kenyataan Ambiga semalam.  Nampak sangat keringat dan darah mereka tidak dihargai langsung oleh bekas Presiden Majlis Peguam tersebut.  Hanya kerana takutkan tak berapa kerat orang yang berhimpun di hadapan rumahnya, Ambiga sanggup memperlekehkan peserta himpunan dengan peermohonan maaf seumpama ini.
Sehubungan dengan itu, penulis mendesak kepimpinan Pakatan Rakyat agar segera mengambil alih NGO Bersih ini dari Ambiga bagi memastikan himpunan yang bakal dianjurkan pada masa hadapan, berjalan dengan lancar dan mendapat sambutan hebat seperti yang berlaku pada 28 April lepas.
Penulis yakin ada lebih ramai pemimpin yang berkelayakan dan ‘berhati besi’ yang mampu memimpin Bersih itu nanti.  Kita tidak perlukan orang yang berhati lembut untuk menjalankan tugas-tugas seumpama ini bagi pihak kita.

Bertumbuk Di Parlimen Kerana Bertutur Bahasa Rusia

 
 KIEV, Ukraine – Pergaduhan ganas tercetus pada sidang parlimen Ukraine kelmarin berikutan satu rang undang-undang yang akan membenarkan penggunaan bahasa Rusia di mahkamah, hospital dan institusi lain di negara tersebut.
Pergaduhan berlaku antara kumpulan pembangkang pro-Barat yang mahu membawa Ukraine keluar daripada bayang-bayang Rusia dengan anggota parti pemerintah pimpinan Presiden Viktor Yanukovych yang menyokong penggunaan bahasa Rusia.
Sekurang-kurangnya seorang menteri parti pembangkang, Mykola Petruk mengalami kecederaan di kepala dan dibawa ke hospital.
Pergaduhan di parlimen Ukraine bukanlah sesuatu yang luar biasa. Dalam satu pergaduhan pada Disember 2010, enam orang menteri dikejarkan ke hospital.
Ukraine berpecah kepada wilayah timur yang bertutur dalam bahasa Rusia dan mahukan hubungan rapat dengan Moscow. Bahagian barat pula yang menggunakan bahasa Ukraine dan pro-Barat, mahu negara itu menyertai negara Barat. – Agensi

GAMBAR PENYOKONG KELANTAN CIUM MULUT,PEGANG TETEK DI FINAL PIALA FA 2012

Manusia yang bercium mulut dan pegang tetek ini adalah mak nya ketika aksi perlawanan bola sepak final piala FA 2012 kelantan vs sime darby di stadium bukit jalil 19 mei 2012 yang lepas.aksi-aksi tak senonoh mak nyah penyokong kelantan ini memang amat memalukan apa lagi selepas gambar-gambar tersebut mula tersebar di internet semalam. adeiii..apa dah jadi dengan penyokong kelantan ini.

penyokong+kelantan+cium+mulut

penyokong+kelantan+cium+mulut2

penyokong+kelantan+cium+mulut3
Gambar lama


Adv

Nuffnang 2