Nuffnang

Advertlets

Pesanan AC

Segala kelemahan dalam Blog ini datangnya dari penulis sendiri, dan semua kesempurnaan datang dari Allah s.w.t.

Kepada sahabat-sahabat Blogger sila linkkan blog Assassin Cyber di bloglist anda dan AC akan linkkan blog anda di list kami.

Kepada anda yang ada artikl menarik dan ingin dikongsikan sila email ke:

E-mail: telebihsudah@gmail.com

FOLLOW JIKA BERANI

Klik Butang Like Di Bawah

TUKAR SIZE FONT

Change Text Size
+A +A +A +A +A

03 May, 2012

BETINA JILAT AISKRIM AZMIN RUPANYA SEORANG DOKTOR PERIBADI

AC baru dapat satu info dari sumber sohih yang mengatakan, perempuan yang dilihat sedang menjilat aiskrim Azmin(mirip Azmin) dalam gambar yang telah tersebar di alam maya rupanya seorang doktor peribadi Azmin Ali.


Doktor peribadi itu dikatakan sedang memeriksa aiskrim Azmin dengan teliti supaya sentiasa berada dalam keadaan tahap TIP TOP.

Diantara cara pemeriksaan rapi yang wajib dilakukan oleh doktor peribadi tersebut adalah, memastikan supaya sampai ke tahap pengkoloman.

Layan video Minaq_Jinggo di bawah



Gua mintak maaf banyak-banyak la Azmin. Sebelum nie gua tak tahu cerita sebenar. Sekarang gua dah tahu hal sebenar gua minta maaf banyak-banyak, gua dah salah faham rupanya.

PKR HINA ISLAM PUNCA PERGADUHAN DI PUTRAJAYA

 
 
Pemuda MIC hari ini mendakwa pergaduhan melibatkan anggotanya dan PKR di Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya semalam dimulakan oleh parti lawan.

Ketuanya T Mohan berkata, kejadian bermula sewaktu rombongan MIC bertembung dengan rombongan PKR diketuai Naib Presiden N Surendran berhampiran pintu pengawal keselamatan.

"Murali (Ketua cabang PKR Puchong) memulakan pergaduhan. Kenapa hanya dia seorang sahaja dipukul dan orang lain tidak langsung cedera?" kata Mohan.

Susulan insiden itu, tambah Mohan, Pemuda MIC bertindak membuat satu laporan polis di Balai Polis Sentul tengah hari tadi.


Dalam pada itu, Koordinator Pasukan Siber Nambikei Pemuda MIC G Kalaichelvan menafikan dakwaan Surendran bahawa mereka cuba menyerang seorang pelajar India bermasalah kad pengenalan yang mengikuti rimbongan itu.

Sebaliknya, dakwa, Kalaichelvan, Surendran menjadikan pelajar itu sebagai "perisai".

Beliau juga mendakwa tindakan PKR membawa replika kad pengenalannya" Najib A/L Razak" bukan sahaja menghina Agama Hindu, malah telah memperlekeh Agama Islam.

Ini kerana nama 'Razak' merupakan salah satu daripada 99 nama Allah di dalam Islam dan tindakan menggabungkan 'A/L' yang digunapakai untuk bukan Islam jelas mempamerkan sikap negatif mereka memperlekeh perpaduan Agama di Negara ini.

"Kita kesal seorang bernama Islam malah merupakan Pemimpin Negara diperlekehkan sebegitu rupa," kata Kalaichelvan lagi.-GR
 
 

LUAHAN HATI SEORANG ANAK POLIS

Gambar hiasan


Sekadar untuk dikongsi bersama...Luahan Hati Seorang Anak Polis Yang Boleh Membuatkan Kita Menitis Air Mata

Sbg salah sorang anak kpd anggota polis sy ingin bersuara bagi pihak rakan2 sy...
Mmg negara ini negara demokrasi tapi xbermakna sikap puak pembangkang esp Bersih berhak memaki hamun sehingga mnjatohkn maruah serta harga diri pihak polis...anda menggelarkan Anggota polis sebg ANJING kerajaan...jadi siapakah kami anak2 POLIS ini...adakah kami anak2 ANJING?

Tuduhan cacian yg xtrbatas seolah2 semua anggota Polis kaki rasuah, xbole di percayai n sehingga xsgp sy menulis disini...

Berlinangan airmata sy bila melihat ada diantara anggota polis di pukul , di terajang seolah mrk xpunya sanak saudara n anak2 yg menanti kepulangan mrk dari bertugas...

Saban hari bila2 waktu yg kritikal spt bersih ini, sy sering trfikir apakah ini lambaian dan ciuman ayah utk kali terakhir krn ayah akan berhadapan dgn makhlok2 yg begitu bencikan tugas ayah...

Apakah tugas anggota Polis itu terlalu hina dimata puak pembangkang? Apakah selama ini rezeki yg ayah dan anggota polis dapat selama ini utk menyara hidup anak isteri mereka adalah rezeki yg tidak halal semata2 mrk bekrja utk kjaan yg dipilih oleh rakyat?

Apa yg sy tahu setiap kali sblm ayah pergi bekerja ayah kami adikbradik bersama ibu akan brsalam n mncium tangan ayah, dan setiap kali itu juga pesanan ayah akan diulangi...JANGAN LAWAN IBU, DGR CAKAP IBU, JGN BIADAP DGN ORG LAIN, HORMATI HAK ORG LAIN n YG PALING2 TRGURIS DIHATI SY IALAH AYAH AKAN BRKATA JGN SESEKALI TINGGAL SOLAT KRN ITU ADALAH TIANG AGAMA KITE...

Sedangkn di luar sana , ayah dan rakan2 dicerca , dimaki , di ludah dan di pukul semata2 utk menjaga keamanan negara...anda yg brkelakuan demikian fikirla, dgn penghinaan yg sedemikian xkn kami anak2 anggota polis akan berdiam , mmbiarkan org tersayang dalam hidup kami di perlakukn spt haiwan, sedang tingkah laku saudara2 pendemo itu lah yg kelihatan AMAT KEJI, seolah2 negara kite tiada undang2,, seolah2 anda semua tiada AGAMA, sehingga sgp mnghina memukul, menerajang dgn niat kalo polis itu mati adalah kejayaan anda...

Inikah yg di katakn perjuangan menegakkn keadilan sedangkn keadilan dipihak kami, pihak ayah dan rakan2 nya , pihak org2 yg cintakn keamanan anda ketepikan?

Maaf ..Bersih 3.0 ini menutup pintu hati kebanyakkan kami thdp perjuangan puak anda krn kami telah melihat betapa rakus dan liarnya perbuatan pendemo2 itu...negara akan hancur seandainya jatoh ketangan puak YANG TAK PUNYA PERI KEMANUSIAAN ini...

Kpd ayah dan rakan2 polis ayah, sy amat berbangga dan kagum melihat kesabaran dan dedikasi anda semua dlm melaksanakn tugas mnjaga keamanan negara...InsyaAllah ayah, sy akan belajar rajin2 supaya menjadi insan ygg berguna thdp agama, bangsa dan negara , menyara hidup keluarga agar ayah xperlu mngharongi lagi episod duka n hina ini....

Sy tetap berbangga dgn tugas ayah sbg anggota polis, yg sgp menggadai nyawa demi keselamatan negara.AYAH KAU LA WIRA KU....Amin...

by: Azhar Apendi Muhamad


AL-FATIHAH: BOB KUMAN DISAHKAN MENINGGAL DUNIA



Arwah Bob Kuman dilaporkan tidak sedarkan diri dan kemudian dimaklumkan kepada saya.

Ketika tiba di rumah arwah pada jam 4.30 petang, jururawat peribadi arwah, Mohd Farid Hamzah dan pembantunya sedang melakukan CPR.

"Berapa minit buat CPR?," soal saya.

"Lebih kurang 20 minit bang," balasnya.

Beberapa minit kemudian, dua kakitangan Hospital Sungai Buloh tiba di rumah dan mengesahkan beliau meninggal dunia 8 minit kemudian.

"Tiada nadi dan nafas, anak mata sudah membesar," ujar kakitangan hospital terbabit.

Isteri arwah kemudian dimaklumkan berhubung pemergiannya.

Ahli keluarga beliau telah dimaklumkan.

Saya telah menghubungi Timbalan Presiden Seniman, Zed Zaidi.

Kini jenazah sedang diziarahi oleh orang ramai di rumah arwah, C1-4-4, Salvia Apartment, Jalan Kenyalang 11/3, Seksyen 11, Kota Damansara, Petaling Jaya, Selangor.



Dipetik dari blog saudara Mazidul Akmal.

 

LU MAU LARI MANA AZMIN!!

Sebentar tadi AC terbaca di group FB Pakatan Rakyat. Para pencacai Azmin Ali dan Anwar Ibrahim ini kata dalam gambar yang didakwa Azmin Ali tu rambutnya kelihatan botak sedangkan rambut Azmin yang sebenar tebal. 

Tebal kepala aiskrim hang!

Nie aku nak tunjuk bukti kat pencacai Azmin sekalian.

Keratan akhbar nie yang pencacai Azmin kata kepala Azmin Hampir botak.

Memang betul, kepala Azmin kelihatan hampir botak dalam gambar di atas. Cuba lihat gambar di bawah. Apa komen anda. Beranikah para pentaksub PR untuk menafikannya?


Ada berani nak menafikannya? 

Lu tengok ini satu gambar lagi. 

Cantik baju Min....


Kantoi la wei..Checkmate!

Fikir-fikirkan

SEBARKAN


JADI BISU SERTA MATI SELEPAS MAKI NIK AZIZ!!?



Kat bawah ni adalah satu cerita yang gua perolehi dari blog puak-puak pentaksub Pok Nik celako.. Tak payah sebut lah ye nama blog tu.. Korang cari lah sendiri..

Yang menariknya.., dorang bercerita tentang betapa keramatnya Pok Nik sampaikan seorang Imam kampung jadi bisu dan akhirnya mati dalam keadaan yang hina setelah memaki hamun Pok Nik..

Wohaa!!! Ajaib tu beb!!! Pok Nik dah lagi hebat martabatnya dari Rasulullah saw kalau mengikut apa yang puak-puak jumud tu tafsirkan..

So.., bagi korang yang selalu maki hamun Pok Nik tu.., bawak-bawak lah bertobat yeee.. Takut nanti jadi bisu lah pulak.. Bukan gua yang kata.., pencacai PAS laknatullah yang kata... Huhuhuhu



Dulu di kampungku terdapat sebuah surau separuh batu separuh kayu, menjadi tempat warga desa mendirikan solat fardu berjamaah, sekarang surau itu sudah tiada lagi kerana di atas tapaknya dibina sebuah masjid mukim.

Waktu itu seorang imam dengan sukarela mengetuai imam solat, sekaligus mengajar fardu ain untuk warga desa terutama muslimat. Bila ada majlis tahlil, sang imam ini dijemput mengetuai pembacaan tahlil. Justeru beliau layak dikatogerikan sebagai antara tok lebai yang disegani di desa ku.

Pada awal beliau menjadi imam dan mengajar agama kepada warga, ramai jamaah datang mengikuti kuliahnya terutama kuliah Maghrib dengan menadah kitab. Tapi tiga atau empat tahun kemudian jamaah semakin berkurangan. Ramai yang tak mahu bersolat dengan berimamkan Tok Lebai itu lagi. Mengikuti kuliahnya juga tak mahu. Akhirnya tinggal beberapa orang saja yang “malu mata” untuk melarikan diri darinya.

Bila ditanya kepada warga, mengapa kalian tak ikut bersolat di surau Tok Lebai Pakcu, masing- masing menjawab “ Tok Lebai Pakcu Paie tu dah berubah, tidak lagi seperti mula-mula dulu. Dulu bagus. Sejak akhir-akhir ini beliau kutuk Tok Guru Nik Aziz Nik Mat habis-habisan dalam kuliahnya”.

Perubahan mendadak Tok Lebai Pakcu itu kononnya setelah beliau mendapat sedikit habuan daripada pemimpin UMNO setempat, sebelumnya tidak begitu. Ramai warga desa puji beliau. Ilmunya lumayan setakat untuk mengajar fardu ain warga desa.

Dari sehari ke sehari sumpah saranahnya kepada Tok Guru Nik Aziz semakin kuat dan lantang, sehinggalah suatu hari Tok Lebai Pakcu jatuh sakit. Permulaannya kurang selera makan, disertai dengan tak boleh bercakap.

Dibawa ke hospital, pernah tinggal di wad, tapi menurut keluarganya, doktor yang merawat memberitahu, masih belum dikenalpasti penyakit apa menyerang Tok Lebai Pakcu.

Saya sempat menjengok beliau. Saat itu tubuh badannya seperti papan sekeping, tersangat kurus. Suaranya hilang. Hanya dua biji mata bergerak-gerak sebagai tanda isyarat kepada keluarganya, meminta air.



 

WAJIB DEDAH AIB PEMIMPIN(AZMIN ALI) UNTUK KEBAIKAN: HADI AWANG

Sumber Imej: http://unitmediasiber.blogspot.com/2012/05/hadi-dakwa-islam-benar-aibkan-pemimpin.html


Sekarang ini nak salahkan siapa? Salahkan akhbar terutama Utusan Malaysia atau salahkan fatwa Hadi Awang ini. 

AC kadang-kadang terfikir, banyak sungguh fatwa yang dikeluarkan oleh mereka di sebelah sana yang akhirnya memakan diri sendiri. 

Dalam hal akhbar Utusan Malaysia menyebarkan gambar aiskrim Azmin Ali ini, rasanya Haji Hadi Awang telah dengan secara TOTAL membantu dan telah menjawab segala tomahan dari pihak di sebelah sana termasuk para blogger pencacai mereka. 

Adakah menjadi kesalahan bagi akhbar untuk melakukan sedemikian( mendedahkan aib) sedangkan seorang tokoh agama yang disanjung oleh para penganut PAS sendiri, mengeluarkan fatwa yang menghalalkan perkara dedah aib seseorang pemimpin adalah tidak salah jika tujuan kebaikan.

Gambar seorang pemimpin no. 2 dalam PKR terpampang di dada akhbar, salah ke? Apa tujuannya semua ini? 


Sumber Image: http://1.bp.blogspot.com/--s9qfVf5lco/TcDUatOhJCI/AAAAAAAABkY/A12gRcVf_ns/s1600/hj+hadi+boleh+dedah+aib.png

Ini bertujuan untuk memberitahu rakyat supaya jangan memilih pemimpin gila sex sebagai pemimpin negara. Jangan bertuankan kepada seorang pemimpin yang mendukung hubungan sejenis. Salah ke akhbar mendedahkan semua itu. Kalau itu pun tidak tercapai oleh kepala hotak para pencacai PR, lebih baik gali kubur siap-siap la. Tak guna hidup di dunia.

Para pencacai Pakatan Rakyat ini sebenarnya mudah lupa. 

Mengapa mereka mudah lupa?

Jika kami blogger pro UMNO/BN mengeluarkan kenyataan atau artikel tanpa gambar....hah, bukan main lagi pencacai Pakatan Rakyat ini minta supaya ditunjukan bukti, gambar ataupun video. Bila dah tunjuk bukti gambar dan video, mereka kata kami blogger yang suka benda-benda porno. 

Siapa tak suka beb... Lu buat video porno maa..kami cuma tunjuk kepada rakyat Malaysia untuk mereka menilai. 

Cuba kita ambil contoh senario kes Azmin Ali sekarang ini. Jika kami para blogger tulis artikel kata Azmin Ali main aiskrim dengan betina lain tanpa sebarang bukti. Confirm-confirm la Azmin Ali dah lama ambil tindakan. Dah tentu Azmin Ali buat polis report dan saman blog yang menyebarkan fitnah tanpa bukti.

Lu mau bukti lu tengok ini gambar loo..





Disebabkan dakwaan kami ini sangat kukuh disertakan dengan bukti gambar berwarna, maka Azmin Ali terpaksa berdiam diri. Bila buat polis report takut nanti lebih terkantoi. Sekarang ini baru gambar yang keluar. Video belum keluar lagi, tapi dengar kata video akan menyusul...khabarnya 4 masa yang berbeza. Hebat siot!!

Lu mau bukti..gua kasi tunjuk sama lu itu bukti la... Gua bukan saja-saja tunjuk gambar porno...Itu gambar porno lu punya pemimpin punya filem maa....

Azmin ada berani nak saman blogger ke?


Fikir-fikirkan


SEBARKAN



BILA AZMIN NAK SAMAN BLOGGER?



Pelbagai pihak mencabar Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Azmin Ali membuat laporan polis dan mengambil tindakan mahkamah terhadap blog yang menyiarkan gambar aksi seks lelaki miripnya untuk membersihkan namanya.

Pengerusi RISDA, Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik, berkata Azmin wajar mengambil tindakan undang-undang bagi memastikan perkara itu tidak benar dan sengaja diada-adakan. 

Katanya, pemimpin kanan PKR itu mempunyai hak untuk membersihkan diri daripada segala tohmahan termasuk dengan mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang terbabit dalam penyebaran gambar berkenaan. 

“Azmin mesti membersihkan diri. Ambil tindakan undang-undang macam saya. Saya dulu ditohmah dengan pelbagai skandal yang mengaibkan saya tapi saya tahu saya di pihak yang benar dan saya mengambil tindakan undang-undang. Akhirnya saya terbukti tidak bersalah.

“Rakyat mahu mengetahui perkara sebenar dan mereka mesti mengambil tindakan segera supaya rakyat tahu mereka bersalah atau tidak,” katanya.

Kelmarin, Azmin menafikan lelaki itu dirinya dan mendakwa ia dilakukan pihak tertentu semata-mata untuk memburukkannya.

Di MELAKA, Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam turut mencabar Azmin menyaman pemilik blog yang memaparkan aksi seks lelaki mirip beliau.

“Individu itu seharusnya berani tampil dan tidak hanya berdiam diri kerana mahkamah boleh menentukan kesahihannya. Saya minta tuan punya diri saman sesiapa yang mendedahkan gambarnya serta mendakwa mereka yang berkenaan di mahkamah.

“Jika tidak mahu mengambil tindakan undang-undang, rakyat perlu menilai sendiri,” katanya.

Mohd Ali berkata, beliau akan berasa hairan sekiranya Azmin enggan menyaman pihak terbabit kerana tindakan seperti itu bukan perkara baru bagi mereka.

Di BATU PAHAT, Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Dr Mohd Puad Zarkashi meminta membuat laporan polis dan menyaman pengendali blog, jika benar tidak bersalah.

“Sekiranya Azmin benar-benar yakin beliau tidak bersalah, beliau perlu segera membuat laporan supaya pihak berkuasa dapat membuat siasatan, sekali gus menghapuskan kesangsian rakyat.-BH


AZMIN OH AZMIN!! MENGAPA ENGKAU....?



Azmin..Azmin..

Kau cakap sampai mulut berbuih sekalipun, sampai kering air liur sekalipun, orang tak kan percaya. Kalau setakat cakap saja tanpa tindakan siapa yang nak percaya bro. Jika kau mengaku kau anak jantan sejati, please la, tolong la, buat report polis, saman blogger yang kau cakap sebagai penyebar fitnah. Jika perlu untuk kau bersumpah lakhnat bagi membersihkan noda noda besar ini... silakan.

Tapi kau kena ingat Azmin. Kau mengaku seorang Islam, maka jangan sampai sumpah memakan diri. Takut nanti kena panah petir.

Isteri kau Shamsidar kata dia tidak kisah dengan penyebaran video iskrim kau. Apa maknanya kenyataan isteri kau ni. Baik bebeno isteri kau.

Bagi pendapat aku, isteri kau Shamsidar tidak ambil port dengan video lucah kau tu pasal takut nanti bila dia bersuara akan terburai dan terlondeh benda yang tidak sepatutnya. Maka Shamsidar ambil jalan pintas untuk menyelamatkan diri dia.

Kau tak faham ke semua ini? Sekarang ini, kau seorang saja terkontang kanting, bini kesayangan dan pasangan sehidup semati engkau Anwar Ibrahim tak ambil port pasal kes kau. Kesian kau Min.

Aku tabik dengan kau Azmin, kau memang pengikut Anwar Ibrahim yang paling setia. Demi wang ringgit kau sanggup buat apa saja. Kau tahu tak, daripada ramai-ramai pengikut Anwar Ibrahim, tinggal kau seorang saja pengikut yang bergelar OTAI sekarang ini. Otai-otai lain dah lama meninggalkan Anwar Ibrahim. Pasal apa? pasal diorang semua tak kolot macam kau, pasal diorang ingat anak bini diorang. Diorang tahu apa itu halal haram. Diorang tahu bezakan antara tahi dan nasi. Diorang tidak gila wang macam kau. 

Apa yang paling aku respect dengan kau(Azmin) adalah, kau ikut jejak boss(Anwar Ibrahim) kau. Boss kau tibai cina doll, kau pun ikut jejak langkah dia. Tapi kau tibai Malay Doll kot. Like father like son, mana tumpah air liur Anwar kalau bukan ke mulut kau. 

Azmin..Azmin...

Boss kau masih boleh nafikan video cina doll tu pasal video hitam putih. Yang kau sekarang nie, full colour. Gambar dan video berwarna. 

Aku confuse dengan kau nie Azmin, kau kata ini semua kerja UMNO/BN menjelang PRU 13. Apa sebelum betina tu hisap aiskrim kau, kau ada buat pengumuman di sidang parlimen ke yang kau nak buat benda tu? Kalau kau ada buat pengumuman aku percaya ini adalah kerja orang UMNO/BN. 

Atau kau ada heboh kat facebook atau twitter kau nak melanggan penjilat aiskrim? 

Kau fikir betul-betul Azmin. Orang buat ini kat kau pasal orang terdekat dan sekeliling kau pun tidak percaya kat kau. Siapa yang kau suruh untuk tempah hotel tu, atau rumah siapa yang kau jadikan port beraiskrim. Orang-orang kat situ la yang buat dajal kat kau. Apa kaitan pula dengan orang UMNO/BN. 

Cuba kau tengok betul-betul gambar di bawah nie Min. Semua bukti mengarah kat kau tak ada kurang dan tak ada lebih.

Baju brand apa Min? Renoma ke Padini?

Romen main geli-geli dalam tandas lagi best rupanya. Takut orang nampak ke? Kau menyorok la manapun Min, Yang Satu pasti melihat. Dia Maha segalanya. Dengan hidden camera nie pun kau dah terkantoi dengan "Dia" lagi la. CCTV besar punya.

Adik kandung kau sendiri pun mengesahkan 99.9% individu dalam gambar itu adalah kau. Baca SINI. Kau nak cakap apa lagi.


Fikir-fikirkan


SEBARKAN



ANWAR RELA JADI KUDA DAP



Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata beliau rela menjadi kuda tunggangan DAP jika tindakan itu membolehkan pakatan pembangkang menawan Putrajaya pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

Katanya, beliau lebih mempercayai pemimpin DAP dan mendengar nasihat mereka berbanding mana-mana pemimpin dalam UMNO. 

“Dalam Perhimpunan Agung UMNO, Najib (Perdana Menteri) kata Anwar ini bahaya kerana jika dia menjadi Perdana Menteri, dia akan dipergunakan oleh DAP, oleh orang Cina. 

“Ada saya kisah? Saya tidak kisah jika terima nasihat dan pandangan daripada Lim Kit Siang (Penasihat DAP) kerana saya lebih yakin dan percaya dengan beliau daripada UMNO... saya tidak bersikap apologetik (tidak akan menyesali mengenai perkara itu).

“You can quote me on this (Awak boleh petik kata-kata saya) dan jadikan ia sebagai headlines (berita utama) esok,” katanya merujuk kepada pemberita yang hadir pada ceramah perdana sempena Konvensyen Pakatan Pembangkang Perak di sini, malam kelmarin.

Turut menyampaikan ceramah adalah Kit Siang, Setiausaha DAP Perak, Nga Kor Ming serta Setiausaha pakatan pembangkang Perak, Dr Khairuddin Abdul Malik.

Kira-kira 3,000 penyokong pembangkang menghadiri majlis ceramah itu yang diadakan di Dewan Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) Perak dengan majoritinya terdiri daripada ahli PAS dan DAP.

Konvensyen sehari itu turut mengemukakan lima resolusi dan empat ketetapan yang antara lain menyatakan komitmen untuk merampas kembali Perak pada PRU-13.

Anwar juga mendakwa UMNO kini sudah tidak lagi memainkan sebarang isu, sebaliknya menggunakan taktik bagi menimbulkan kebencian rakyat terhadap pembangkang.

Katanya, beliau lebih banyak menumpukan serangan terhadap UMNO kerana mendakwa hanya parti itu yang masih ada kuasa dan sokongan berbanding parti komponen Barisan Nasional (BN) lain.

“Orang tanya kenapa tidak sebut MCA? Saya tidak menyebut MCA, MIC, GERAKAN, sebab parti itu sudah tidak relevan lagi,” katanya.

Beliau juga memuji golongan muda yang terbabit dalam perhimpunan BERSIH 3.0 kerana tidak lagi takut terhadap pihak berkuasa, sebaliknya berani tampil untuk menuntut kebebasan dan hak bersuara.

“Kalau dulu bila ada orang ambil gambar peserta perhimpunan, masing-masing tunduk dan cepat-cepat tutup muka... tetapi anak muda sekarang lebih berani bila ada helikopter dan paraglider polis ambil gambar mereka... mereka tidak kisah pun,” katanya. - BH

 

Tony, Kamarudin letak jawatan dalam MAS



KUALA LUMPUR: Ketua Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes dan Timbalannya, Datuk Kamarudin Meranun, meletak jawatan sebagai Ahli Lembaga Pengarah Penerbangan Malaysia (MAS), berkuat kuasa serta-merta berikutan pengumuman rasmi pembatalan pertukaran saham dua syarikat itu oleh Khazanah Nasional Bhd, semalam.

Serentak itu, Pengarah Bebas Bukan Eksekutif MAS, Datuk Mohamed Azman Yahya mengumumkan pengundurannya sebagai pengarah bukan eksekutif dalam Lembaga Pengarah AirAsia. 

Tony, Kamarudin dan Mohamed Azman, masing-masing dilantik ke jawatan berkenaan berikutan perjanjian pertukaran saham antara pemegang saham utama kedua-dua syarikat penerbangan pada Ogos tahun lalu. 

Sementara itu, Khazanah menyatakan susulan pembatalan pertukaran saham itu, ia kini memperoleh semula kepentingannya dalam MAS yang diberikan kepada Tune Air Sdn Bhd sebelum ini, manakala syarikat induk AirAsia itu pula memperoleh semula pemilikan sahamnya dalam syarikat penerbangan tambang murah yang diberikan kepada Khazanah.

Semua pertukaran itu dibuat mengikut nisbah dan harga sama yang diumumkan pada Ogos tahun lalu, iaitu RM1.60 bagi harga sesaham MAS dan RM3.95 sesaham bagi AirAsia. Namun, urus niaga pertukaran itu tidak membabitkan sebarang pertukaran wang tunai.

Mengulas mengenainya, Pengarah Urusan Khazanah, Tan Sri Azman Mokhtar, berkata berdasarkan penilaian selepas lapan bulan perjanjian pertukaran saham itu dimeterai, pihaknya mendapati ia mencetuskan gangguan terhadap usaha kumpulan pengurusan bagi memulihkan MAS, selain gagal memenangi sokongan pihak berkepentingan untuk meneruskannya.

Bagaimanapun, Azman berkata, Rangka Kerja Kerjasama Komprehensif (CCF) yang dipersetujui kedua-dua pihak sebelum ini bukan penyumbang kepada kerugian MAS baru-baru ini kerana ia dimeterai selepas MAS mengumumkan prestasi kewangannya.
“Begitu juga, kerajaan tidak pernah mengawal MAS walaupun mempunyai pegangan 49 peratus saham serta ‘golden share’ dalam MAS,” katanya.

Sehubungan itu, beliau berkata, Khazanah sebagai pemegang saham terbesar dalam MAS akan terus menumpukan usaha menyokong langkah memulih dan meningkatkan kembali prestasi kewangan dan operasi syarikat penerbangan nasional itu.

Beliau juga berkata, semua pihak, termasuk lembaga pengarah, pengurusan, kakitangan, kesatuan dan pihak berkepentingan lain dalam MAS perlu merapatkan semula barisan, meningkatkan produktiviti dan memulihkan syarikat penerbangan itu.

Kamarudin pula berkata, sejak CCF dilancarkan, ada kemajuan dalam memperkukuh usaha sama antara MAS dan AirAsia.

“Walaupun pertukaran saham dibatalkan, kami di Tune Air akan terus bekerjasama dengan MAS dan melakukan apa yang terdaya sebagai pemegang saham utama AirAsia untuk menyokong usaha ini (pemulihan MAS),” katanya yang juga Pengarah Tune Air.

Dalam pada itu, memandangkan Khazanah memenuhi kriteria di bawah perenggan 21.1 (d) Nota Amalan 9 Kod Pengambilalihan dan Penggabungan 2010 yang memperlihatkan ia menguasai 69.5 peratus pegangan dalam MAS, ia memohon Suruhanjaya Sekuriti (SC) mengecualikan daripada obligasi untuk melaksanakan tawaran am mandatori bagi baki saham yang tidak dimilikinya dalam MAS.

Sementara itu, dalam satu pengumuman berasingan kepada Bursa Malaysia, MAS dan AirAsia bersetuju memeterai perjanjian tambahan kepada CCF dimeterai kedua-dua syarikat terbabit. Antara lain, perjanjian tambahan itu menyaksikan MAS, AirAsia dan Airasia X Sdn Bhd menubuhkan sebuah syarikat usaha sama bagi menyediakan perkhidmatan penyelenggaraan komponen, perkhidmatan sokongan dan pembaikan pesawat.- BH


Adv

Nuffnang 2