Nuffnang

Advertlets

Pesanan AC

Segala kelemahan dalam Blog ini datangnya dari penulis sendiri, dan semua kesempurnaan datang dari Allah s.w.t.

Kepada sahabat-sahabat Blogger sila linkkan blog Assassin Cyber di bloglist anda dan AC akan linkkan blog anda di list kami.

Kepada anda yang ada artikl menarik dan ingin dikongsikan sila email ke:

E-mail: telebihsudah@gmail.com

FOLLOW JIKA BERANI

Klik Butang Like Di Bawah

TUKAR SIZE FONT

Change Text Size
+A +A +A +A +A

09 March, 2012

PENIPUKINI!! MENIPU LAGI


ALOR SETAR: Dua Exco Kerajaan Negeri Kedah menafikan laporan sebuah portal berita yang mendakwa Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkeras mahu memberikan kontrak bernilai RM600 juta kepada syarikat yang mempunyai hubung kait dengan Umno.

Pengerusi Jawatankuasa Penerangan Kedah, Abd Ghani Ahmad berkata, dakwaan berkenaan tidak benar kerana Azizan tidak pernah berbuat demikian.


"Pemberi projek mesti melalui tender terbuka dan semua syarikat tidak kira dimiliki oleh sesiapa pun boleh dipertimbangkan sekiranya memenuhi kriteria," katanya kepada The Star ketika dihubungi pada Selasa bagi mengulas mengenai laporan berita berkenaan.


Menerusi laporan itu mengatakan bahawa krisis di Kedah berpunca daripada keputusan Azizan yang mahu memberikan kontrak tersebut kepada syarikat terbabit.


Dinyatakan bahawa maklumat berkenaan disahkan oleh Datuk Phahrolrazi Zawawi, iaitu salah seorang daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) yang menolak untuk dilantik semula sebagai exco.


Sementara itu Datuk Amiruddin Hamzah yang kini memegang portfolio sebagai Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Kerja Raya, Bekalan Air, Sumber Air, Tenaga, Industri dan Pelaburan berkata setakat ini tidak ada kontrak pembinaan jalan di Kedah bernilai RM600 juta seperti yang didakwa.


Namun beliau percaya kemungkinan laporan berkenaan sebenarnya merujuk kepada kontrak bernilai RM60 juta bagi memperbaiki jalan di Kedah untuk tempoh setahun.


Bagaimanapun Phahrolrazi enggan mengulas mengenai laporan portal berita berkenaan sementara Azizan gagal dihubungi bagi mendapatkan penjelasan. -Sumber

LYNAS: APAKAH DIA NADIR BUMI?

Apakah dia Nadir Bumi?

Ianya adalah mineral atau batuan yang jarang ditemui di dalam bumi. Nadir Bumi ini dijadikan bahan asas untuk pembuatan barangan. Ia terdiri dari 17 unsur - unsur kimia termasuk unsur semulajadi yang membebaskan radiasi

Kereta Hybrid yang dikatakan selamat untuk alam sekitar sebenarnya adalah sebaliknya dalam proses pembuatannya. Setiap motor untuk kereta Toyota Prius Hybrid mengandungi satu kilo Neodymium dan setiap baterinya pula mengandungi lebih dari sepuluh kilo Lanthanum.Antara elemen atau jenis Nadir Bumi ini dan produk yang dihasilkan ialah :

Prometium – Bateri Nuklear
Scandium – Diguna untuk pembuatan peralatan aeroangkasa
Yttrium - Digunakan dalam pembuatan konduktor bersuhu tinggi dan penapis gelombang mikro
Lanthanum – Kaca refleksi tinggi, penyimpanan hidrogen, elektrod batteri, lensa kamera
Cerium – Agen Pengoksida, Serbuk pengilat, pewarna ceramic
Praseodymium – Magnet, laser, komponen lampu berkarbon, pewarna kaca dan gelas, pembuatan kacamata keselamatan
Thulium – Pembuatan mesin X-Ray mudah alih
Ytterbium – Agen pengurangan kimia, laser inframerah
Terbium – Pembuatan lampu kalimantan, laser
Gadolinium – Kaca refleksi tinggi, laser, tube x-ray, memori computer (RAM), agen MRI
Neodymium – Magnet, laser, pewarna ungu untuk kaca dan ceramic, kapasitor seramik

PKR Mahupun Blogger Pro-PKR Takut Berdebat Dengan RPK


Apa jua baru dan kecenderungan tulisan Raja Petra Kamarudin dia adalah seorang penulis yang seboleh-bolehnya tidak dirasakan memihak ke situ atau memihak ke sini, menjadi pro orang itu atau orang ini.

Idealnya begitu, penulis itu mahunya jadi seorang yang bebas dan tidak terikat ke mana-mana, kecuali dia mewakili satu aliran kepercayaan, baik secara berkumpul mahu pun bersendirian, maka dia berpegang kepada kepercayaannya dan memeliharanya dari tercemar.

Sekali pun penonjolan awalnya mungkin tidak sama lagi dengan kecenderungan baru, tetapi itulah perkembangan dalam pencarian identitinya.

Oleh kerana dia bersendirian, maka orang tidak boleh berkata begitu dan begini tentang sikap dan pendiriannya.

Dia berjaya membina keberadaannya dalam dunia media baru, ada nama, ada pengaruh dan mungkin ada cita-cita sendiri.

Asalnya dia dilihat bersama kebangkitan Anwar Ibrahim membebskan diri belenggu politik Dr Mahathir  Mohamad dan Umno/kerajaan yang dikusai Dr Mahathir. Memang dia disenangi oleh mereka yang jemu dengan kerenah Dr Mahathir dan belenggu berpanjangan Umno.

Kecenderungannya dilihat seperti berubah. Sasarannya mula ada yang ditujukan terhadap kedudukan kumpulan kerajaan menunggu pimpinan Anwar Ibrahim. Seperti isu pengendalian pengeluaran pasir oleh kerajaan Selangor hingga dibabitkan dua ADUN PKR.

Adv

Nuffnang 2